Deelnemende musici Beethoven Festival Zutphen 2014

Duo Ondine

Tijdens hun studie startten mezzo-sopraan Janneke Schaareman en pianiste Cathelijne Maat het duo Ondine. Ze specialiseerden zich in romantisch liedrepertoire en behaalden hiermee hun Master aan het conservatorium Artez. Samen maakten ze een studiereis naar Hongarije waar ze deelnamen aan het Bartókfestival.

Sinds 2013 is Janneke verbonden aan Opera Zuid waar zij haar debuut maakte als Carmen en komend seizoen o.a. de rol van Orlofsky zal vertolken in Die Fledermaus. Zij speelt regelmatig in muziektheatervoorstellingen van o.a. Kameroperahuis Zwolle en Tryater (de IJsvorstin, mei en juni 2014) Als oratorium soliste zong Janneke ondermeer werken van Bach, Mozart , Duruflé en Verdi, als concertsoliste debuteerde zij in 2012 in Het Concertgebouw met de 2e symphonie van Mahler.

Cathelijne is actief in de kamermuziek en soleert regelmatig bij diverse orkesten, recent met Rhapsody in Blue van Gershwin en het 20e pianoconcert van Mozart. Ze is lid van het Simeonkwartet, een kwartet van vier pianisten dat zich specialiseerde in muziek van Simeon ten Holt. Het kwartet geeft concerten in binnen- en buitenland en bracht inmiddels een cd en een dvd uit. Ook is ze verbonden aan de Muzehof te Zutphen en in januari richtte ze met een collega Pianoschool Zutphen op.

Duo Ondine

Isabelle van Keulen

Sinds haar doorbraak in 1984 – met het winnen van de Young Musician of the Year Competition – hecht Isabelle van Keulen grote waarde aan haar muzikale veelzijdigheid. Niet alleen staat bij haar een uiterst gewetensvolle en waarheidsgetrouwe interpretatie van de muzikale partituur hoog in het vaandel: zij streeft er tevens naar muziek als taal te zien: het communiceren met haar publiek en haar mede-musici zorgt ervoor dat er ten allen tijde een gevoel van beweging, van inspiratie en van enthousiasme overkomt.

Dit komt ook tot uiting in het feit dat Isabelle van Keulen zich niet alleen op viool begrenst, maar met even veel engagement altviool speelt, kamerorkesten onder haar leiding aanvoert, en kamermuziek in allerlei vormen en combinaties ten gehore brengt. Of het nu de meer dan twintigjarige samenwerking met de Nederlandse pianist Ronald Brautigam is, het gezamenlijk optreden met mezzo Christianne Stotijn, het deel uitmaken van het Leopold String Trio, het leiden van het Norwegian Chamber Orchestra, het combineren van viool en altviool in hetzelfde programma, het oprichten van een kamermuziekfestival – van 1997 tot 2006 was Isabelle van Keulen Artsitic Director van het Delft Chamber Music Festival -, het geven van masterclasses of het solistisch optreden met orkesten als Koninkljk Concertgebouw Orkest, Berlin Philharmonisches Orchester, of NHK Tokyo; altijd staat de drang naar eerlijk musiceren op de allereerste plaats.

Isabelle van Keulen

Hannes Minnaar

Hannes Minnaar is een van Nederlands meest succesvolle pianisten. Hij sloot zijn studie bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam af met een 10 en onderscheiding en volgde daarna lessen bij onder anderen Alfred Brendel, Menahem Pressler en Ferenc Rados. Tegelijkertijd studeerde hij orgel bij Jacques van Oortmerssen.

Hannes Minnaar soleerde bij vele orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nationaal Orkest van België, onder dirigenten als Marin Alsop, Herbert Blomstedt, Frans Brüggen, Eliahu Inbal en Edo de Waart. Hij geeft recitals in heel Europa en daarbuiten. Zo trad hij op in het Concertgebouw (Amsterdam), Gewandhaus (Leipzig) en Musashino Hall (Tokio) en was hij te gast bij pianofestivals in Bordeaux, Guangzhou en La Roque d’Anthéron.

Ook als kamermusicus is Minnaar actief. Met zijn Van Baerle Trio won hij prijzen op concoursen te Lyon (CIMCL, eerste prijs, 2011) en München (ARD, tweede prijs, 2013). In 2014 traden zij in de serie “Rising Stars” op in de meest toonaangevende zalen van Europa, waaronder de Musikverein (Wenen) en Cité de la Musique (Parijs). Daarnaast werkte Minnaar samen met musici als Janine Jansen, Isabelle van Keulen en Mischa Maisky.

Hannes Minnaar

Jozsef Balog

József Balog is een van de meest getalenteerde pianisten van zijn generatie. Deze uitzonderlijk begaafde artiest werd in 1979 geboren in Boedapest. Hij erfde de Beroemde Hongaarse piano traditie, gevormd door Franz Liszt, Ernst von Dohnány en Béla Bartók.

Hij wordt geprezen door critici en publiek voor zijn briljante techniek en als diep gevoelige musicus.

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij een groot repertoire van concerten, recitals en kamermuziek. Samen met zijn standaard repertoire speelt hij werken van gerenommeerde componisten, jazz, hedendaagse muziek en eigen vertolkingen.

József Balog
Facebook   YouTube